Główną myślą projektową założenia Centrum Obsługi Odwiedzających na Majdanku było stworzenie klarownej oraz przejrzystej architektury, która przez zastosowanie charakterystycznych materiałów takich jak drewno oraz beton wpisuje się w otoczenie, nie przytłaczając istniejących elementów ,osi kompozycyjnych i istotnych dominant. Całe założenie, tak jak specyfika miejsca, które było świadkiem tragicznej historii, ma nie tylko pełnić swoje funkcje użytkowe, ale również skłaniać do refleksji oraz zadumy. W skład koncepcji architektonicznej wchodzą: Pawilon wystawowo-informacyjny oraz pawilon edukacyjny usytuowane przy „czarnej drodze”-szlaku, łączącym Pomnik Walki i Męczeństwa z wejściem na ekspozycję muzealną. W okresie funkcjonowania Majdanka drogą tą pędzono do obozu nowo przybyłych więźniów. Całość założenia oparta jest na tzw. ścieżce historycznej- w nawierzchni czarnej drogi umieszczona zostanie wystawa plenerowa, a pawilony usytuowane przy ścieżce umożliwią zwiedzającemu nie tylko korzystanie z punktu informacyjnego, ale - wybierając odpowiedni dla siebie szlak zwiedzania- umożliwią także głębsze poznanie historii obozu i uzyskanie dodatkowej wiedzy historycznej.